Ajankohtaista

Sep 25

Rajaseudun kunnat tiivistävät yhteistyötään

Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakaupungeissa ja -kunnissa -hankkeessa tavoitellaan ennakoivaa varautumista ja ylimaakunnallisten toimintamallien rakentamista.

Itärajan kunnat Kiteeltä Savukoskelle aloittavat syksyllä kaksivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa rajaseudun kaupunkien ja kuntien yhteistyötä. Suomen ja Venäjän rajan virallinen pituus on 1 343 kilometriä, hankealue kattaa Suomen ja EU:n itärajasta yli 1 000 kilometriä.

Hankkeessa mukana olevat kaupungit ja kunnat haluavat itärajan paremmin esiin aluekehittämisen painotuksissa ja esimerkiksi tuulivoimaan liittyvässä keskustelussa.

Kuntatoimijoiden lisäksi hankkeella halutaan aktivoida yritykset mukaan yhteisiin ylimaakunnallisiin EU-hankehakuihin. Kahden vuoden aikana tehdään lisäksi sivistystoimialan sekä oppilaitosten ja yritysten yhteistyökokeiluja.

”Rajaseutujen kuntien yhteinen kehittämishanke täyttää merkittävän aukon alueellisessa kehittämistyössä. Geopoliittisen muutoksen vuoksi itäisen Suomen ja erityisesti rajaseudun elinvoimaisuudella ja kehityksellä on koko maan turvallisuuden näkökulmasta entistä suurempi merkitys. Rajamaakunnat ja -kunnat ovat taloudellisesti kärsineet eniten Venäjän rajan sulkeutumisesta. Tuulivoiman rakentamisen rajoitukset kohdistuvat samoin itärajan tuntumaan. Hanke on ajankohtainen hallitusohjelman toteuttamisen kannalta: itäisen Suomen vision pohjalta tapahtuvan kehittämisen jatkaminen on kirjattu hallituksen ohjelmaan”, sanoo Kainuun liiton maakuntajohtaja Pentti Malinen.

Rajaseudun kaupungit ja kunnat haluavat vastata yhteistyöllä entistä parempaan ennakointiin ja varautumiseen muuttuvassa maailmassa.
Hankekokonaisuuden hallintokaupunkina toimii Kuhmo, rahoittajana (AKKE) on Kainuun liitto. Muut yhteistyökunnat ovat Savukoski, Salla, Kuusamo, Suomussalmi, Kuhmo, Lieksa, Ilomantsi, Tohmajärvi ja Kitee. Hankkeeseen voi liittyä vielä muita kuntia.

“Alkava hanke on erittäin tärkeä rajaseutukuntien yhteistyön, elinvoiman ja varautumisen kehittämiselle. Itä-Suomessa ja erityisesti rajaseudulla on ominaispiirteitä, jotka on syytä huomioida koko Suomen kehittämisen näkökulmasta”, Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen painottaa.

Valtion osuus hankkeen 318 000 euron kokonaiskustannuksista on 254 400 euroa, kunnat rahoittavat yhteensä 63 600 euron osuuden asukasmäärään perustuvalla osuudella.

Hankkeen kesto on kaksi vuotta ja se päättyy elokuussa 2025. Hankepäälliköksi kaksivuotiseen projektiin on valittu FM Sari Sirkkiä Nurmeksesta. Hankkeeseen palkataan vielä myöhemmin tänä syksynä hankesuunnittelija.

 

Lisätiedot medialle: hankepäällikkö Sari Sirkkiä, p. 0400 961 717, “Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakaupungeissa ja -kunnissa -hanke 2023-2025”

Lisätiedot Suomussalmen osalta: kunnanjohtaja Erno Heikkinen, p. 044 777 3344.

Muokattu 25.9.2023: korjattu rahoittajataho AKKE.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi