Ajankohtaista

Sep 20

Kunnanhallituksen päätöksiä 19.9.2023 kokouksessa

Kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen hylätä kolmen tiekunnan ja kahden yksityishenkilön tekemät oikaisuvaatimukset kunnanhallituksen yksityisteiden talvihoitoa koskevasta päätöksestä 8.8.2023 § 148.  

Käydyn keskustelun aikana Merja-Liisa Seppänen esitti, että kunnanhallitus hyväksyy oikaisuvaatimuksen. Janne Laatikainen ja Taina Matero kannattivat esitystä. Äänestyksissä oikaisuvaatimuksen hyväksyminen sai 3 ääntä ja pohjaesitys, oikaisuvaatimuksen hylkääminen, 8 ääntä. 

Kunnanhallitus päätti tuolloin (8.8.2023) keskeyttää yksityisteiden talvihoitourakoiden hankinnan, koska hankintahinta olisi merkittävästi ylittänyt talousarvioon varatut määrärahat. Päätöksessä oli myös maininta siitä, että jatkossa urakka-alueen yksityisteille voidaan myöntää aurausavustusta niiden talvikunnossapitoon. 

Oikaisuvaatimusta perusteltiin mm. sillä, ettei haja-asutusalueella asuvia kohdella yhdenvertaisesti taajama-alueella asuviin verrattuna ja ettei päätös ole hyvän hallintotavan mukainen.  

Kunnanhallituksen päätös on kaksiosainen: hankintaa koskeva ja yksityisteiden avustamista koskevan päätös. 

Hankinta voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä, joka voi olla muun muassa vain yksi saatu hyväksyttäväksi katsottava tarjous tai varattujen määrärahojen merkittävä ylittyminen. Jos urakka-alueita olisi pilkottu ja käyty urakoitsijoiden kanssa neuvotteluja suorahankinnasta, olisi toiminta ollut hankintalain vastaista.  

Hankinnan keskeyttämisen osalta kyseessä on hankintalain mukainen hankintapäätös, josta on 13.9.2023 annettu hankintaoikaisuohje ja valitusosoitus (markkinaoikeus). Hankintaoikaisu ja valitus markkinaoikeuteen ovat oikaisuvaatimusprosessista erillisiä prosesseja. 

Oikaisuvaatimukset koskevat siten sitä päätöksen osaa, jossa päätettiin, että jatkossa urakka-alueen yksityisteille voidaan myöntää aurausavustusta talvikunnossapitoon. 

Kunnanhallitus toteaa vastauksessaan, ettei päätös ole yhdenvertaisuuslain tai perustuslain vastainen. Kunnanhallitus toteaa, että kunnan ei-lakisääteisenä tehtävänä yksityisteiden avustustoiminta on kunnan lakisääteisiin velvollisuuksiin nähden lähtökohtaisesti kuntalaisten yhdenvertaisuutta edistävää toimintaa. 

Kunnanhallitus huomauttaa haja-asutusalueella olevan sekä yksityisteitä, joille kunta on vuosittain maksanut aurausavustusta, että yksityisteitä, jotka eivät ole olleet urakassa mukana, mutta jotka eivät ole myöskään hakeneet aurausavustusta. Tuleva käytäntö aurausavustuksen maksamisesta kohtelee yhdenmukaisesti myöskin yksityisteiden varressa asuvia kuntalaisia. 

Kunnanhallitus muistuttaa, että hyvään hallintoon ja kunnan velvollisuuksiin kuuluu myöskin valtuuston hyväksymän talousarvion noudattaminen. Otto-oikeuden käyttämisen jälkeen kunnassa järjestettiin kaksi infotilaisuutta yksityisteiden talvikunnossapidon tulevista käytännöistä. 

Työllisyyspalveluja koskeva yhteistoimintamenettely käynnistyy 

Kunnanhallitus päätti aloittaa kunnan työllisyyspalveluiden henkilöstöä koskevan ja työllisyyspalveluiden uudelleenjärjestelyyn liittyvän yhteistoimintamenettelyn.  

Kuntien on käynnistettävä yhteistoimintaneuvottelut ennen kuin ne tekevät päätöksiä siitä, millä tavoin ne tulevat järjestämään työllisyyspalvelut TE-uudistuksessa. TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa.  

Kainuu-Koillismaa työllisyysalueen valmistelu on käynnistynyt, ja aiesopimus työllisyysalueen perustamisesta on hyväksytty kunnanhallituksessa16.05.2023. Sopimus yhteisestä toimielimestä julkisten työvoimapalveluiden viranomaistehtävien hoitamiseksi on paraikaa Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen valmistelutyöryhmän valmistelussa. 

Muita päätöksiä 

Maksutonta varhaiskasvatusta koskevan kuntalaisaloitteen kunnanhallitus päätti lähettää sivistyspalveluille valmisteltavaksi. 

Asialista ja päätöspykälät kokonaisuudessaan löytyvät Dynasty-tietopalvelusta (linkki avautuu uuteen välilehteen) tai kunnan nettisivujen kautta polkua suomussalmi.fi > Päätökset > Esityslistat ja pöytäkirjat 1.2.2022 alkaen > kunnanhallitus. 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi