Ajankohtaista

Jul 04

Puhe Rimpilän koulun 120-vuotisjuhlassa

Kunnanjohtaja Erno Heikkisen puhe Rimpilän koulu 120 vuotta -juhlassa Rimpilän koululla 2.7.2023

Arvoisat juhlavieraat,

Kiitos kutsusta tuoda kunnan tervehdys tähän juhlaan! Tänään kokoontuessamme tänne Rimpilän koulun 120-vuotisjuhlaan, haluan aloittaa kiittämällä teitä kaikkia läsnäolostanne. On sydämellistä nähdä kuinka moni on tänään saapunut juhlimaan Rimpilän koulun merkitystä ja sen pitkää historiaa. Vaikka Rimpilän koulu on ollut oppilaista tyhjillään jo vuodesta 1970 lähtien, muistot opiskeluajoilta ovat luonnollisesti säilyneet, ja onhan täällä tapahtunut valtavasti myös sen jälkeen ja tulee myös tapahtumaan.

Tänään olemme juhlimassa Rimpilän koulun 120-vuotista taivalta ja samalla yhteisöllisyyden merkitystä. Kyläkoulut ovat olleet paljon enemmän kuin vain paikkoja, joissa opetettiin ja opittiin. Opetus on ollut luonnollisesti tärkeä osa tätä koulun historiaa, mutta kuten kyläkoulut yleensä, myös Rimpilän koulu on ollut merkittävä kohtaamispaikka, jossa on vahvistettu ihmisten välisiä siteitä, jaettu iloja ja suruja sekä luotu elinikäisiä ystävyyssuhteita. Koulu on ollut paikka, johon lapset saapuivat oppimaan, mutta se on ollut myös paikka, jossa vanhemmat, opettajat ja koko kyläyhteisö on kohdannut.

Haluan osoittaa suuren kiitoksen teille, Birgitta Nylund ja Pekka Leppänen, jotka olette huolehtineet koulurakennuksesta ja koko pihapiiristä täydestä sydämestänne. On ollut hienoa huomata, kuinka monipuolista tapahtumatarjontaa täällä on ollut aiemmin ja tulee varmasti olemaan myös jatkossa. Teidän työnne ja omistautumisenne ovat mahdollistaneet sen, että Rimpilän koulun henki ja muistot jatkavat elämistään. Te olette tehneet mahdolliseksi sen, että tämä rakennus on säilynyt erinomaisessa kunnossa ja siten voinut toimia kyläläisten ja kuntalaisten kohtaamispaikkana, jossa on järjestetty erilaisia tapahtumia ja juhlia.

On tärkeää huomata, että vaikka kyläkoulujen lakkauttamiset ovat olleet raskaita päätöksiä, ei kyläkoulujen tehtävä ole päättynyt koulutoiminnan lakkauttamiseen. Kyläkoulut ovat merkityksellisinä paikkoina iso osa kylien historiaa. Vaikka rakennus saattaa jäädä tyhjäksi oppilaista, koulun henki ja perintö säilyvät.

Ilahduttavan usein koulut eivät jää kuitenkaan tyhjiksi, vaan usein löytyy ostaja, joka haluaa edelleen säilyttää koulun kyläläisten kohtaamispaikkana muun toiminnan ohella. Se on äärimmäisen arvokasta! Kuten totesin, kyläkoulut ovat edustaneet paljon enemmän kuin vain opetusta. Ne ovat olleet yhteisön ytimessä, luomassa identiteettiä ja vahvistaen yhteenkuuluvuutta. Tätä me saamme olla täällä tänään todistamassa.

Rimpilän koulun 120-vuotinen perintö on äärimmäisen arvokas, iso osa sekä tämän kylän että koko Suomussalmen kunnan historiaa. Onhan kyseessä yksi Suomussalmen vanhimpia kouluja. Juhlimme tänään paitsi menneisyyttä, myös tulevaisuutta, sillä tämä juhla on osoitus siitä, että yhteisöllisyys ja yhteistyö jatkuvat vuosikymmenten ja kuten saamme todistaa, jopa vuosisatojen ajan.

Lopuksi haluan vielä kerran kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana vaalimassa Rimpilän koulun muistoa ja ylläpitäneet sen henkeä. Kiitos kaikille aktiiveille, jotka ovat omistautuneet tämän rakennuksen kunnossa pitämiselle. Tällä arvokkaalla työllä varmistetaan, että kyläkoulujen merkitys ja historia säilyvät vahvana myös tuleville sukupolville.

Toivotan teille kaikille hyvää kesää sekä omasta että Suomussalmen kunnan puolesta. Lämpimät onnittelut Rimpilän koululle sen 120-vuotisen historian johdosta ja onnea tuleville vuosille!

Kiitos.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi