Ajankohtaista

Jun 20

Leväseuranta on käynnistynyt Kainuussa  

Kainuun ELY-keskus tiedottaa

Valtakunnallinen leväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja se jatkuu syyskuun loppuun. Kainuussa ei ole havaittu sinileväkukintoja ensimmäisten viikkojen aikana. 

Kainuun ELY-keskus seuraa kesällä viikoittain alueensa järvien sinilevätilannetta ja julkaisee tarvittaessa levätiedotteen. Havainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun, jossa ne ovat kaikkien nähtävissä.  

Kainuun alueella levätilannetta seurataan seitsemän (7) kunnan alueella yhteensä 23 havaintopaikalla. Kuntien ympäristöviranomaiset tai yksityiset henkilöt arvioivat levän, erityisesti sinilevän määrän havaintopaikoilla silmämääräisesti. Kun levää on havaittu, siitä otetaan näyte tarkempaa määritystä varten. Näyte voidaan ottaa myös, jos vesi haisee voimakkaasti tai näyttää muuten epätavalliselta. Kainuun ELY-keskus ottaa levänäytteitä myös vesinäytteenoton yhteydessä. 

Leväkukintojen esiintyminen 

Sinileväkukintojen määrään vaikuttaa kesän vallitseva säätila ja niitä esiintyy yleensä eniten heinäkuulla. Tuulisella ja epävakaisella säällä laajat ja pitkäkestoiset leväesiintymät ovat harvinaisia. Pitkän tyynen hellejakson aikana laajat sinileväesiintymät ovat mahdollisia jopa järvissä, joissa ei yleensä sinilevää esiinny. Mikäli kukintaa esiintyy reilusti, tulee uimista välttää, eikä levävettä tule käyttää löylyvetenä eikä ravinnoksi käytettävien kasvien kasteluun. 

Loppukesästä Kainuussa voi esiintyä myös keltalevää (Gonyostomum semen), joka aiheuttaa uinnin jälkeen kutinaa iholla. Tänä vuonna on alkukesästä paikoin ollut järvien pinnoilla havupuiden siitepölyä, jota on ollut normaalia runsaammin. Siitepöly on vaaratonta ja painuu pohjaan muutaman viikon kuluessa. 

Ilmoita levähavainnosta 

Kansalaiset voivat tallentaa Järviwiki-verkkopalveluun omia levähavaintojaan. Leväkukinnoista ja muista vesien haittailmiöistä voi ilmoittaa puhelimitse Kainuun ELY-keskuksen leväyhdyshenkilölle 029 502 3799. Samalla on mahdollista sopia myös levänäytteen määrittämisestä.  

Yhteyshenkilöt ja linkit

Kainuun ELY-keskus  

  • vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen, p. 029 502 3799  
  • yksikönpäällikkö Jari Pesonen, p. 029 502 3861 

Linkit 

Suomussalmen kunnassa 

  • ympäristötarkastaja Miia Rytkönen, p. 040 688 4546 
  • ympäristötarkastaja Jukka Korhonen, p. 044 038 4341 

 

Artikkelikuva: Reima Leinonen, Kainuun ELY-keskus. 

[Korjattu 28.6.2023 klo 14 Miia Rytkösen väärin kirjoitettu nimi.]

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi