Ajankohtaista

Jun 06

Esko Rahkosesta musiikkinäytelmä heinäkuussa Suomussalmelle

“Ennennäkemätön, ennen kuulematon musiikkinäytelmä, joka kertoo Esko Rahkosen elämästä sekä tiestä menestykseen, yhdeksi Suomen suosituimmista iskelmälaulajista. Esko Rahkonen syntyi Alatorniossa vuonna 1936, ja hän teki noin 400 levytystä sekä hän keikkaili vielä elämänsä viime kuukausina. Unto Mononen löysi Rahkosen Rovaniemen nakkikioskilla, ja siitä heidän yhteistyönsä alkoi. Mononen vei Rahkosen Toivo Kärjen puheille, ja levytys syntyi samantien. Monosen mittatilaustyönä säveltämä tango “Syvä kuin meri” (1965) ponnahti heti Suomen listojen kärkisijoille ja kilpaili tasapäisesti Beatlesin sekä Rolling Stonesin levytysten kanssa. Monikin Monosen tango nousi Rahkosen levyttämänä hitiksi, edellä mainitun lisäksi mm. “Yön hiljaisuudessa,” “Erottamattomat,” “Kukkani lumen alla.” Sitä seurasivat uudet versiot useista Kärjen 1950-luvun tangoista, kuten “Odotin pitkän illan” ja “Rakasta, kärsi ja unhoita,” “Tallinnan laulu,” “Hiljainen sade toukokuun” ja “Muistatko vielä sen tangon.” Rahkosen lauluja toivotaan edelleen monissa paikallisradioissa.

Musiikkinäytelmässä kuullaan Esko Rahkosen suurimpia hittejä, kuten Unto Monosen Rahkoselle mittatilauksena tekemä tango “Syvä kuin meri” ja “Kotiseutu pohjolassa” ja monet muut tunnetut Eskon levyttämät hitit.

Näytelmän pääosaa tähdittää, ja Esko Rahkosen saappaisiin astuu jo pitkän uran näyttelijänä tehnyt Tangokuningas Petri Hervanto. Petrin ajatuksia roolistaan:

“Olen innostunut ja kiitollinen mahdollisuudesta päästä hyppäämään yhden suuren suomalaisen tangolaulajan saappaisiin näyttämöllä.

Esko Rahkonen edustaa kotimaista tangolaulajien raskasta sarjaa Henry Theelin, Olavi Virran, Taisto Tammen, Eino Grönin ja Reijo Taipaleen sekä Markus Allanin kanssa. Näiden herrojen esityön myötä me nykyiset solistit saamme edelleen kiertää paikkakuntia tango- ja iskelmämusiikin sanomaa kuljettaen. Nöyrän ja tavallisen miehen maineessa ollut Esko kiersi esiintymässä peräkylien pienimpiäkin lavat ja hankki ilman suuria lehtiotsikoita vankkumattoman suosion kansan keskuudessa, mikä on hatunnoston arvoinen asia.

Eskon levytykset ovat soineet jo lapsuuskodissani, ja vaikka emme koskaan keikoilla kohdanneet, niin ääni sekä laulut ovat tuttuja, ja koen arvokkaana kulttuuritekona päästä niitä nyt esittämään osana hienoa työryhmää upean orkesterin kanssa.”

Tangokuningas Jarno Kokko on mukana näytelmässä muun muassa Unto Monosen roolissa.

“Muistan varsin elävästi, kun pikkupoikana, kauniina keväisenä päivänä kuulin mummolan radiosta tangon “Syvä kuin meri.” Uskallan väittää, että ennen tuota laulua oli vuorossa merisää, ja minusta tuntui tärkeältä, että Hailuodon saarella olin perillä siitä, millaisia veneilykelejä luvattiin. Vaikka enhän minä minnekään vesille ollut menossa. Metsässä juoksin viuhotin.

Tuon radiossa soitetun tangon esittäjä oli Esko Rahkonen. Laulaja, jonka tekemisiin en juuri sen enempää tuolloin syventynyt. Nyt muutaman vuoden vierittyä sain onnekseni loistavan tilaisuuden tutustua häneen laulajana sekä pintaraapaisun verran ihmisenä.

Ja mikäpä olisikaan mukavampi keino tutustua Eskoon ja hänen ympärillään vaikuttaneisiin ihmisiin kuin hauska ja herkkä musiikkinäytelmä kuolemattomine lauluineen. Tähän kun lisää vielä kesäisen Suomen kiertämisen sekä epäilemättä mahtavan työryhmän, on lysti valmis nautittavaksi.”

Näytelmässä ovat mukana myös juontajana ja laulajana tunnettu vuoden 2006 Tangoprinssi Jarno Itkonen, sekä upeaääninen iskelmälaulaja J. Eskelinen. Molemmat herrat odottavat jo innolla pääsemistä näyttelemään ja tekemään kunniaa Esko Rahkosen upealle uralle. Kyseessä on Itkosen ja Eskelisen debyytti astella kesäteatterin estradille, mutta molemmilla on jo pitkä kokemus esiintymisestä tanssilavoilla, konserttisaleissa ja televisiossa. Eskelinen kertoo, että hänellä oli ilo tuntea ja tavata Esko useaan otteeseen.

Musiikkinäytelmän on käsikirjoittanut Katja Karisukki ja ohjannut Tuomo Salmela.

Esko Rahkosesta kertova musiikkinäytelmä tullaan näkemään usealla paikkakunnalla, ja keskiviikkona 19. heinäkuuta kello 18 sen voi nähdä Suomussalmen kesäteatterissa. Ennakkolippuja on myynnissä lippu.fi ja R-kioskeilla, p. 040-7406354 sekä ovelta. Lisätietoa esityksistä löytyy osoitteesta www.viihdeohjelmat.fi

Kuvat: Viihdeohjelmat

Yhteydenotot:
Onerva Aikio, Viihdeohjelmat
040-7406354 onerva.aikio@viihdeohjelmat.fi

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi