Ajankohtaista

May 04

Karhulanvaaran koulun esitystekniikka päivitettiin tähän päivään

“Suomussalmen molemmissa kouluissa Karhulanvaaralla ja Ruukinkankaalla on nyt yhdenvertaiset digitaaliset oppimisympäristöt niin oppilaille kuin opettajille”, sivistysjohtaja Teemu Piirainen myhäilee tyytyväisenä. 

Karhulanvaaran koululle uutta esitystekniikkaa alettiin asentaa pääsiäisen jälkeen, ja välineet otettiin heti käyttöön. 

“Kaikki tapahtui yllättävän nopeasti. Olimme varautuneet pitkään toimitusaikaan ja uusien laitteiden käyttöönottoon elokuussa”, koulunjohtaja Pekka Kemppainen kertoo. 

Laitteistojen käyttäjälähtöisyys saa kiitosta. Opettajat ottivat laitteet haltuunsa lyhyen perehdyttämisen jälkeen. Isoja älytauluja tukevat tietokoneet ja dokumenttikamerat. 

“Toki vieläkin on opeteltavaa”, esiluokan opettaja Marika Kinnunen toteaa. 

“Meillä oli alkuun näyttö liian himmeällä”, viitosluokkien opettaja Marikka Kyyrönen kertoo alkuhankaluuksista. 

Hauskojakin sattumuksia on käynyt. Esiopetuksen luokassa älynäytön käynnistäminen kaukosäätimellä käynnisti myös luokan robotti-imurin, ja sekös hämmästytti ja nauratti! 

Monet mahdollisuudet 

Koulunjohtaja Pekka Kemppainen on innoissaan älytaulujen tuomista monista mahdollisuuksista. Näyttöön voi esimerkiksi yhdistää kännykän ja näyttää kännykän livekuvaa isolla näytöllä. Älynäyttöjen kautta voidaan opetuksessa käyttää varsinaisten opetusmateriaalien lisäksi myös erilaisia pelejä ja sovelluksia, joita tosin vielä ei kovin paljoa ole opettajien tietokoneille ladattu. 

“Uudesta näkee paremmin”, eskarilainen Onni toteaa älytaulusta. Entiset näytöt edustivatkin viisitoista vuotta vanhaa tekniikkaa. Ruudut olivat himmeät ja harmaat etenkin kirkkaina päivinä. 

Esikoululaisista Konstan mielestä kivaa on mahdollisuus piirtää älytaululle kynällä tai sormella, samaa mieltä on Julia. Näytön kääntyminen nappia painamalla on Jinnan mielestä hyvä ominaisuus.  

Viitosluokkalaisista Elias mainitsi parannuksena selkeämmän ja terävämmän näytön. Wilman mielestä kynällä on helppoa ja tarkkaa piirtää älytaululle. Juuso oli myös kuviskerhossa päässyt kokeilemaan piirtämistä. 

Koulut eivät ole siirtyneet pelkästään digiaikaan, vaan tukena käytetään perinteisiä kirjoja.  

Molemmilla kouluilla työskenteleville opettajille samanlaiset laitteet ovat helpotus.  

Karhulanvaaran koulun esitystekniikkaan, tietokoneisiin, oheislaitteisiin ja esiopetuksen kalusteisiin tehtyjen investointien kokonaiskustannus oli 50 000 euroa, josta sivistyslautakunnan päättämää investointia noin 42 000 euroa ja loput käyttötalousmenoja. 

Esiopetusluokkaan uudet kalusteet 

AP- ja IP-toiminnan sekä esikoulun käytössä oleva tila on saanut myös uudet kalusteet. Aiempaa korkeammat pöydät ovat myös aikuisille ergonomisesti paremmat. Lapset oppivat nopeasti nousemaan entistä korkeammille, mutta pienille ihmisille suunnitelluille tuoleille. He saivat itse valita, ottaako käsinojallisen vai käsinojattoman tuolin käyttöönsä. 

Esikouluikäisiä viehättää uusien kalusteiden koulumaisuus, ovathan he esikoulunsa loppusuoralla ja pian oikeita koululaisia.  Aikuiset ovat huomanneet levottoman liikehdinnän ja keikkumisen vähentyneen uusien tuolien myötä. 

Uusien pöytien pinta on vaalea, lähes valkoinen. Myös tuolit ovat vaaleat. 

“Koko tila näyttää nyt siistimmältä”, Marika Kinnunen huomauttaa.  

Teksti ja kuvat Tuula Leskinen. Artikkelikuvassa Veikko Kinnunen käyttää älytaulua esiluokan opettajan Marika Kinnusen opastuksella. Eskarikirja näkyy taululla dokumenttikameran kautta, ja taululle voi piirtää ikään kuin kirjaan. 

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi