Ajankohtaista

Apr 27

Osallistava budjetointi 2023

Suomussalmen osallistavan budjetoinnin yleisöäänestyksessä toteutettavaksi kohteeksi nousi ulkoleikkipaikkojen päivittäminen ja kunnostaminen. Kolmesta loppuvaiheen äänestyksessä mukana olleista vaihtoehdoista se sai 41 % äänistä, kun ääniä annettiin kaikkiaan 375.

Jokainen vaihtoehto keräsi ääniä hyvin. Kakkossijalle tullut koko perheen konsertti keräsi 31 % äänistä ja viimeiseksikin jääneet uudet ulkotapahtumien penkit saivat nekin 27 % äänistä.

“Aiemmin tehtyjä ehdotuksia ja nyt äänestyksessä voittajalle hävinneet ehdotukset eivät joudu romukoppaan, vaan niitä otetaan huomioon normaalin talousarviosuunnittelun puitteissa”, kunnanjohtaja Erno Heikkinen painottaa.

Suomussalmen kunnan osallistavalla budjetoinnilla toteutettavasta kohteesta äänestettiin 29.5. – 11.6.2023. Kuntalaiset äänestivät kolmesta ehdotuksesta, jotka seulottiin kymmenien ehdotusten joukosta. 

Yleisöäänestyksen vaihtoehdot olivat: 

  • Koko perheen konsertti Jätkänpuistossa tai liikuntahallilla. 
  • Ulkoleikkipaikkojen päivittäminen ja kunnostaminen. 
  • Uudet penkit, joita voi käyttää toritapahtumissa tai Jätkänpuistossa. 

Kuntalaisilta kerättiin toukokuun alussa ehdotuksia osallistavaan budjetointiin varatun 5 000 euron käyttämiseksi. Kymmenistä saaduista ehdotuksista valikoitui jatkoon toistakymmentä ehdotusta, joista valtuutetut äänestivät yleisöäänestykseen päässeet kolme ehdotusta.

Vanhus- ja vammaisneuvosto on päättänyt käyttää osallistavan budjetoinnin määrärahansa muusikkovierailuihin laitoksissa, kaikkien asukkaiden luona. Vierailut toteutetaan elokuun puolivälin jälkeen. Lisäksi järjestetään yleiset musiikkitapahtumat Ämmänsaaressa, Kirkonkylällä, Vuokissa ja Ruhtinansalmella. Kulttuuripalvelut huolehtii järjestelyistä.

Kesän alussa nuorisovaltuuston osuuden tilanne on se, että nuorisovaltuuston hallitus valmistelee osuutensa käyttöä. Tarkoitus on koota päivähoitolasten ja koululaisten ideoita heti alkusyksystä, koulun alkamisen jälkeen.

Osallistava budjetointi

Osallistava budjetointi, käytössä on myös termi osallistuva budjetointi, tarkoittaa määritelmän mukaan prosessia, jossa kansalaisille annetaan mahdollisuus vaikuttaa budjetin määrärahojen kohteiden valintaan. Monissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa osallistavaa tai osallistuvaa budjetointia on jo kokeiltu tai se on jo vakiintuneessa käytössä, mutta Suomussalmella se on käytössä ensimmäistä kertaa.

“Tällä ensimmäisellä kerralla keräämme ehdotusten lisäksi myös kokemuksia osallistavan budjetoinnin toteuttamisesta meillä”, kunnanjohtaja Heikkinen huomauttaa.

Suomussalmen kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on varattu kaikkiaan 10 000 euroa osallistavaan budjetointiin. Puolet summasta käytetään kuntalaisilta saatujen ehdotusten toteuttamiseen ja toinen puoli jaetaan nuorisovaltuuston ja vanhus- ja vammaisneuvoston kesken.

 

Muokattu 21.6.2023 teksti kauttaaltaan.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi