Ajankohtaista

varhaiskasvatus
Apr 25

Kunnan tukema lastenhoitoapu käynnistyy Suomussalmella

Suomussalmen kunta ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piiri ovat yhteistyössä valmistelleet kunnan tukemaa lastenhoitoapua alle kolmivuotiaiden lasten perheille Suomussalmella. Hoitoavun pilotointi aloitetaan tänä vuonna. Aikataulutavoitteena on, että kunnan tukema toiminta olisi lapsiperheiden käytettävissä elokuusta alkaen.

“Uuden toiminnan taustalla on viime vuonna hyväksytyn uuden kuntastrategian visio, jonka mukaan Suomussalmi haluaa olla muuttovoittopaikkakunta”, kertoo elinvoimajohtaja Jonne Maaninka.

“Perheiden viihtyvyyteen panostaminen on nähty olennaisena asiana, joka vaikuttaa Suomussalmen kiinnostavuuteen asuinpaikkana. Lapset rakentavat kunnan tulevaisuutta ja lasten sekä lapsiperheiden viihtyminen kunnassa on tärkeimpiä elinvoimaa luovia asioita”, Maaninka toteaa.

“Tänä vuonna pilotoitavassa lastenhoitoavussa MLL:n roolina on hoitajaringin kokoaminen Suomussalmelle sekä perheiltä tuleviin hoitajatilauksiin vastaaminen ja hoitajan välittäminen perheeseen”, kertoo MLL:n Kainuun piirin toiminnanjohtaja Seija Karjalainen.

Uusia hoitajia koulutetaan

Lastenhoitoavun käynnistämisen kannalta tärkeintä on löytää hoitajarinkiin riittävä määrä hoitajia. Hoitajaringin kokoamiseksi Suomussalmella järjestetään uusien hoitajien koulutus toukokuun aikana. Koulutukseen osallistumiseen ei ole yläikärajaa, mutta alaikärajana on 15 vuoden ikä. Hoitotyön voivat aloittaa 16 vuotta täyttäneet, koulutuksen suorittaneet hoitajat. Koulutus sopii siis hyvin esimerkiksi lukiolaisille, peruskoulua päättäville tai vaikkapa jo eläköityneille henkilöille, jotka haluavat tehdä hoitokeikkoja itselle sopivina ajankohtina.

Lastenhoitokurssi järjestetään 11.5.1.6.2023 Suomussalmella ja etäyhteydellä. Kurssi sisältää opetusta 28 tuntia, harjoittelua lapsiperheessä 9 tuntia ja itsenäisiä tehtäviä 13 tuntia. Kurssi järjestetään kuutena arki-iltana klo 17.00 – 19.30 (11.5., 15.5., 17.5., 22.5., 25.5., ja 30.5.), lauantaina 13.5. klo 915 ja torstaina 1.6. klo 1619.30.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen kurssille 8.5.2023 mennessä MLL:n Kainuun piirin Sari Liuski-Ursinille, p. 050 594 8488 tai sari.liuski-ursin@mll.fi

Hoitoapu käytännössä

Alle kolmivuotiaiden lasten perheillä on mahdollisuus käyttää hoitoapua kunnan kustantamana 12 tuntia kuukaudessa. Perhe voi laittaa hoitajapyynnön toivomalleen ajankohdalle MLL:lle ja mikäli hoitajaringistä löytyy kyseiselle ajankohdalle hoitaja, voidaan hoitotilaus toteuttaa.

Kunta ja MLL eivät sitoudu siihen, että hoitajia olisi kaikkina ajankohtina tarjolla, vaan hoitajan varaaminen perustuu aina siihen, että hoitajalla on itsellään mahdollisuus lähteä keikalle.

Palvelusta kiinnostuneet perheet voivat ottaa yhteyttä MLL:n työntekijöihin, jotka kertovat tarkemmin lastenhoitoavun käytöstä.

Talousarvion kokeilubudjetti mahdollistaa pilotoinnin

Elinvoimajohtaja Maaninka kertoo, että lastenhoitoavun kokeileminen talousarviovuoden aikana mahdollistuu tälle vuodelle talousarvioon kirjatun kokeilubudjetin puitteissa. Kokeilubudjetin ideana on testata uusia palvelumuotoja ja hankkia tätä kautta tietoa tulevien talousarviovalmisteluiden tueksi. Lastenhoitoavun pilotointiin varaudutaan käyttämään tänä vuonna 15 000 euroa. Kunnan toiveena on, että perheet ottaisivat lastenhoitoavun aktiivisesti käyttöön ja hoitajarinkiin lähtisi mukaan innokkaita lastenhoitajia, jotta saisimme toiminnasta loppuvuoden aikana kokemuksia tulevan vuoden talousarviovalmistelun tueksi.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi