Ajankohtaista

Elävä Kainuu Leader ry:n toiminnanjohtaja Paula Seppänen ja Kainuun ELY-keskuksen yritysasiantuntija Pauli Tervonen kertovat maaseuturahaston tukimahdollisuuksistaSuomussalmella 19.4.2023.
Apr 21

Tietoa maaseuturahaston yritys- ja hanketuista tarjolla

Suomussalmen kunnan yrityspalvelut järjesti yhdessä Elävä Kainuu Leader ry:n ja Kainuun ELY-keskuksen kanssa rahoitusinfon 19.4. kunnantalon valtuustosalissa. Aihetta esittelivät Elävä Kainuu Leader ry:n toiminnanjohtaja Paula Seppänen ja ELY-keskuksen yritysasiantuntija Pauli Tervonen. Tilaisuudessa oli kuulolla lukuisia yritys- ja hanketuista kiinnostuneita yrittäjiä ja yhdistysaktiiveja.

Elävä Kainuu Leaderilla on tarjolla tällä rahoituskaudella 2023–2027 erilaisia rahoitusvaihtoehtoja aikaisempia vuosia enemmän. Kehittämisstrategian nimen Parasta elämää syrjäsydänseudulla tarkoituksena on herätellä niin meidän kainuulaisten, mutta myös päättäjien muualla Suomessa, ajattelua. Rahoitettavan hankkeen tulee liittyä strategiaan ja edistää sen tavoitteiden toteutumista. Elävä Kainuu Leaderin tavoitteena on kohdentaa rahoituksesta 35 % yritystoiminnan ja 65 % yleishyödylliseen kehittämiseen.

Painopisteitä strategiassa on kolme: parasta paikallista, älykästä uudistumista ja vihreää viisautta. Kestävän kehityksen ajattelua korostettiin niin Elävä Kainuu Leaderin kuin Kainuun ELY-keskuksen puheenvuoroissa. Molempien organisaatioiden tahtotilana on yritystoiminnan edistäminen maakunnassa. Niin ilmasto- kuin ympäristöasiat nousivat esiin kehittämisen kärkiteemoina. Myös matkailun kehittäminen on tärkeää uudellakin rahoituskaudella. Rahoituksen avulla halutaan tukea osaamisen kehittämistä, innovaatioita ja digitalisaatiota. Rahoituksessa Elävä Kainuu Leaderin keskittyessä pienempiin ja paikallisiin hankkeisiin ELY-keskus panostaa isompiin ja laaja-alaisempiin hankkeisiin. Molempien organisaatioiden asiantuntijat ohjaavat ja neuvovat kuitenkin kaikkia kysyjiä, joten alkuvaiheen tiedusteluja voi tehdä haluamaltaan asiantuntijalta.

Aikaisemmasta rahoituskaudesta poiketen rahoitusten hakeminen tapahtuu jatkossa ainoastaan sähköisesti. Tarkempia tietoja hakujaksojen avautumisesta voi seurata niin Elävä Kainuu Leaderin kuin ELY-keskuksen nettisivuilta. Myös kunta pyrkii tiedottamaan hakujen avautumisesta. Viesti molemmilta tahoilta oli, että tukirahaa on tässä vaiheessa hyvin jaossa ja yhteydenottoja uusien suunnitelmien kera toivotaan matalalla kynnyksellä. On tärkeää huomata, että hankkeeseen suunniteltuja toimia ei saa aloittaa ennen rahoitushakemuksen vireille tuloa Hyrrä-järjestelmässä, joten kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijoihin heti suunnittelun alkuvaiheessa.

Lisätietoja: https://www.kainuuleader.fi/ ja https://www.ely-keskus.fi/ely-kainuu.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi