Ajankohtaista

Mar 16

Suomussalmella vaalipäivän äänestyspaikkoja aiempaa vähemmän  

Suomussalmelaisten äänestäjien kannattaa olla tarkkana, jos suunnitelmissa on äänestää eduskuntavaalien varsinaisena äänestyspäivänä sunnuntaina 2.4.2023. Aiemmista vaaleista tutun äänestyspaikan ovi voi ollakin lukossa. 

Vaalipäivän oma äänestyspaikka kerrotaan äänioikeusilmoituksessa, joka on tullut joko postitse tai suomi.fi-palveluun. 

Jos paperista äänioikeusilmoitusta ei ole tullut, kannattaa kirjautua suomi.fi-palveluun ja tarkistaa asia sieltä. 

“Äänestäminen on mahdollista ilman äänioikeusilmoitustakin”, hallintojohtaja Anniina Niemelä painottaa. 

Suomussalmen valtuusto päätti viime kesäkuussa vähentää äänestysalueiden määrää kuudesta kolmeen. Muutoksen taustalla on väestön väheneminen osassa äänestysalueita ja vaalien käytännön järjestämisen helpottaminen. Äänestysalueet ovat jatkossa nimeltään Kirkonkylä, Pohjoinen Suomussalmi ja Ämmänsaari. 

Kirkonkylän äänestysalue säilyi pääosin ennallaan, mutta osa alueen luoteisosan kiinteistöistä siirtyi Pohjoisen Suomussalmen äänestysalueeseen. Nivan ja Ruhtinansalmen äänestysalueet yhdistyivät Pohjoinen Suomussalmi -äänestysalueeksi. Ämmänsaaren äänestysalueeseen liitettiin Ruukin ja Tervakankaan äänestysalueet. 

Kirkonkylän äänestysalueen äänestyspaikka on Kirkonkylän vanhustentalon kerhotila. Kalevan palvelutuvat löytyvät osoitteesta Kalevantie 1.  

Pohjoisen Suomussalmen äänestysalueen äänestyspaikka vaalipäivänä on Piispajärven entinen koulu, joka nykyisin tunnetaan Kyläosuuskunnan talona. 

Ämmänsaaren äänestysalueen äänestyspaikka löytyy kunnantalon ruokalasta. 

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona 22.3.2023 ja viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi viikon tiistai 28.3.2023. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa kotimaan ennakkoäänestyspaikassa. 

Suomussalmella ennakkoon voi äänestää kirjastolla jokaisena ennakkoäänestyspäivänä. Ensimmäisinä äänestyspäivinä keskiviikkona, torstaina ja perjantaina äänestää voi iltaseitsemään saakka. Viikonloppuna ovet avautuvat kymmeneltä ja sulkeutuvat iltapäivällä neljältä. Ennakkoäänestyksen loppukiripäivinä maanantaina ja tiistaina kirjaston ennakkoäänestyspaikka on avoinna iltakahdeksaan. Kirjaston ennakkoäänestyspaikka avautuu joka aamu yhdeksältä, paitsi viikonloppuna kymmeneltä.  

Kirjastoauto kiertää kylillä keskiviikosta sunnuntaihin. Kirkonkylällä Kalevan palvelutuvilla ennakkoäänestyspaikka on avoinna maanantaina 27.3. kolmen tunnin ajan, kahdestatoista kolmeen. 

“Äänestysauto käy vaalipäivän äänestyspaikkojen vähenemisen vuoksi useammalla kylällä ja se kiertää useampana päivänä kuin edellisissä vaaleissa.  Esimerkiksi Ruhtinansalmelle lisättiin toinen vuoro ja uudeksi ennakkoäänestyspisteeksi kirjastoauton linjalle lisättiin Ahjola”, hallintojohtaja Niemelä huomauttaa.  

Äänestysauton esteettömyyden takaa henkilönostin. Artikkelikuvassa henkilönostin on ala-asennossa. (Kuva: Kaarlo Moilanen)

Kotiäänestys on mahdollista, ja Suomussalmella järjestetään myös laitosäänestys. 

Yksityiskohtaisempaa tietoa eduskuntavaaleista löytyy vaalit.fi-sivustolta. Suomussalmella äänestämisestä tietoa on koottu kunnan nettisivulle suomussalmi.fi. Vaalien virallinen kuulutus tarkkoine tietoineen on julkaistu 9.3. ilmestyneessä Ylä-Kainuussa. 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi