Ajankohtaista

Feb 22

Rajaseutukuntien yhteistyötä halutaan vahvistaa

Kuhmon kaupunki hakee alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen AKKE-rahoitusta rajaseutukuntien yhteistyöhankkeen käynnistämiseksi. Kuhmo toimisi ”Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakaupungeissa ja -kunnissa” -hankkeen hallinnoijana. Hanke toteutettaisiin yhdessä Sallan, Savukosken, Kuusamon, Suomussalmen, Kuhmon, Lieksan, Ilomantsin, Kiteen ja Tohmajärven kanssa.

Rajaseudun kuntien vakiintuneet yhteistyöfoorumit eivät riittävästi tue yhteistä toimintaa, vaikka kunnilla on monia yhteisiä kehittämisen teemoja, kuten toimet yhteisen ennakointityön ja varautumisen parissa Suomen pisimmällä yhtäjaksoisella maarajalla.

Hankkeen avulla tavoitellaan pysyviä rajaseutukuntien yhteistyörakenteita, kansainvälistä muuttoa tukevien palvelujen syntymistä ja ylimaakunnallista hanketoimijoiden verkostoa.

Hankkeessa tehtäisiin tutuksi rajaseudun yrityksiä maakuntakeskusten nuorille ja kehitettäisiin monipaikkaisuutta tukevia kuntien palvelujärjestelmiä. Opiskelijat ja tulomuuttajat, erityisesti kansainväliset muuttajat, olisivat yritysten lisäksi yksi tämän hankkeen keskeisistä kohderyhmistä.

”Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakaupungeissa ja -kunnissa” -hanke parantaisi myös rajaseutujen kaupunkien ja kuntien kykyä hyödyntää EU-ohjelmien ja muiden ohjelmien hankerahoitusta ylimaakunnallisilla sekä rajat ylittävillä (Eurooppa ja Skandinavia) hankekokonaisuuksilla.

Rajaseutukuntien hanke kehittäisi esimerkiksi alueen yritysverkostoja, matkailu- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä sekä oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä.

Hankkeen tavoitteena on muodostaa rajakuntien vaikuttava verkosto, joka vahvistaa itäisen Suomen visiotyön mukaisesti alueen elinvoimaa ja kehittymistä sekä varautumista.

“Itärajan kuntien yhteistyötä on tehty vuosien ajan, mutta kyseisellä hankkeella saisimme kehitettyä rajaseutukuntien yhteistyörakenteita, jotka vahvistavat alueen elinvoimaa. Varautumiskysymykset ovat tässä maailmantilanteessa luonnollisesti tärkeitä ja huomioitu hankevalmistelussa”, kunnanjohtaja Erno Heikkinen kertoo.

Verkostotyö kiinnittyy alueiden, kaupunkien ja kuntien strategisiin valintoihin ja painopisteisiin. Lisäksi verkoston toiminta kytkeytyy maakuntaohjelmiin sekä myös kansallisiin strategioihin ja linjauksiin.

Lisätietoa AKKE-rahoituksesta esim. https://kainuunliitto.fi/rahoitus/kansallinen-rahoitus/
Lisätietoa itäisen Suomen visiotyöstä esim. https://valtioneuvosto.fi/-//1410877/itaisen-suomen-visiotyosta-konkreettisia-ehdotuksia-yhteiseen-tekemiseen

 

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi