Ajankohtaista

Feb 22

Kunnanhallituksen päätöksiä 21.2.2023

Tähän artikkeliin on koottu poimintoja kunnanhallituksen kokouksessaan 21.2.2023 tekemistä päätöksistä. Koko asialistan löydät täältä. Linkki avautuu Dynasty-tietopalveluun ja uuteen välilehteen. Pöytäkirja löytyy samasta paikasta kun se on tarkastettu.

Kunnanhallitus päätti tämän vuoden talousarviolainan ottamisesta ja se hyväksyi tämän vuoden talousarvioon sisältyvän 13 500 euron työllistämisen kuntarahan myöntämisen periaatteet. Asemakaava-alueen RM-tonteille asetettiin vuokra- ja myyntihinnat, joita aiemmin ei ollut. Asemakaava-alueella on muutamia RM-tontteja, joista viimeisin on muodostunut Kurimon alueen asemakaavamuutoksen myötä. 

Suomussalmen kunta osallistuu Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy:n vetämään Kuusamon lentokentän vaikutusalueelle suunniteltuun matkailun kehittämishankkeeseen “Rethinking North – Building success in year-round tourism”. Kolmevuotisessa hankkeessa Naturpolis toimisi hankkeen päätoteuttajana, ja osatoteuttajia olisivat Ruka-Kuusamo Matkailu Ry, Pudasjärven Kehitys Oy sekä Suomussalmen, Sotkamon ja Sallan kunnat.  

Kunnanhallitus valitsi työllisyysasiantuntijan virkaan tradenomi YAMK Miia Moilasen. Vaali on ehdollinen ja vahvistetaan kunnanhallituksessa sen jälkeen, kun tehtävään valittu on ilmoittanut ottavansa tehtävän vastaan. 

Kunnanhallitus vastasi muun muassa myös kahteen valtuustoaloitteeseen ja kävi läpi muita valtuusto- ja kuntalaisaloitteita. 

Kuntapaikkoja Ukrainan sotapakolaisille 

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto päättäisi myöntää 25 kuntapaikkaa vuodelle 2023 Ukrainan sotaa paenneille tilapäistä suojelua saaville tai turvapaikkaa hakeneille. 

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskukset ovat pyytäneet kuntia varautumaan ottamaan vastaan pakolaisia ja osana tätä varautumista tekemään päätöksiä pakolaisten kuntapaikoista.  

Suomussalmen kunta on aiemmin päättänyt vastaanottaa vuosina 2022–2024 vuosittain 25 kieliryhmä- ja lapsiperhevaatimukset täyttävää kiintiöpakolaista. Vuoden 2023 osalta kiintiöpakolaisten kuntapaikat on vahvistettu kiintiön mukaisesti. Nyt esitetyt 25 kuntapaikkaa eivät siis vaikuta kiintiöpakolaisten kuntapaikkoihin. 

Niille oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille tai kuntaan siirtyville tilapäistä suojelua saaville, jotka tarvitsevat kuntaan muuttoon vahvempaa tukea ja kunnan järjestämän asunnon, haetaan kuntapaikkaa. Pakolaisista maksetaan kunnalle muiden kuntalaisten tapaan valtionosuuksia, joiden lisäksi valtio korvaa pakolaisista aiheutuvia kustannuksia kotoutumislain mukaisesti. 

Täytetyt linnut, eläimet ja hyönteiskokoelma 

Suomussalmen kunnan kouluilla on vuosikymmenten aikana ollut havaintovälineinä täytettyjä eläimiä, lintuja ja hyönteiskokoelmia. Pääosa kokoelmasta sijaitsee vanhassa Ruukinkankaan koulurakennuksessa, jonka purku alkaa kevään 2023 aikana. Kunnantalolla on myös yksittäisiä eläimiä, kuten karhu ja susi. Täytetyt eläimet ja linnut sekä hyönteiset ovat pääsääntöisesti jo vuosikymmeniä vanhoja ja osittain huonokuntoisia. Mukana sekä rauhoitettuja lajeja että metsästyslain ja -asetuksen mukaisia riistalajeja. Tausta- ja keruutiedot eivät ole kattavasti tiedossa. 

Suomussalmen kunta luovuttaa täytettyjen eläinten kokoelman Forssan luonnonhistorialliselle museolle sekä Åbo Akademi / Turun yliopistolle. Näytteitä käytetään tieteelliseen, opetus- ja näyttelytarkoituksiin. Luovutettavan kokonaisuuden ulkopuolelle jäävien yksittäisten rauhoittamattomiin ja riistalajeihin kuuluvien näytteiden osalta sivistysosasto valtuutettiin tekemään asiaankuuluvat jatkotoimenpiteet. 

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi