Ajankohtaista

Jan 18

Suomussalmen kunnan edunvalvontasuunnitelmassa esitetään oppisopimusten koulutuskorvausten nostoa 

Suomussalmen kunnanhallituksen 17.1.2023 hyväksymässä edunvalvontasuunnitelmassa esitetään, että oppisopimuskoulutusten koulutuskorvausta työnantajalle tulisi korottaa harvaan asutuissa maakunnissa. Korvausta korottamalla helpotettaisiin oppisopimuskoulutusta tarjoavien työnantajien asemaa ja edesautettaisiin oppisopimuskoulutusten toteutumista nykyistä laajemmin. Muutoksella turvattaisiin ammatillisen koulutuksen riittävä tarjonta alueilla, joilla maantieteellinen etäisyys oppilaitosmuotoista ammattikoulutusta tarjoaviin yksiköihin on pitkä.  

Koulutetun työvoiman saatavuus on keskeinen tekijä harvaan asuttujen maakuntien elinkeinorakenteen ylläpitämisessä. Ammattioppilaitosten koulutusyksiköiden määrän vähennyttyä räätälöityjen alueellisten koulutuspolkujen merkitys on kasvanut.  

Suomussalmen edunvalvontasuunnitelmassa otetaan kantaa myös tuulivoimatuotannon toimintaedellytysten ja sähkönsiirron kapasiteetin kehittämiseen sekä alueen saavutettavuustekijöihin. Puolustusvoimien tutkajärjestelmien ja tuulivoimatuotannon nykyistä sujuvampi yhteensovittaminen ja sähköenergian siirtoyhteyksien parantaminen parantaa alueellista ja valtakunnallista huoltovarmuutta ja lisää taloudellisen aktiviteetin määrää Itä-Suomessa. Uusiutuvan kotimaisen sähköntuotannon kasvattaminen nopeuttaa myös energiatalouden vihreää siirtymää ja mahdollistaa energiasektoriin liittyvien uusien investointien toteutumisen.  

Kajaanin lentokentän toimintaedellytysten varmistamisella ja viitostien kehittämisellä on oleellinen vaikutus Kainuun saavutettavuuteen ja kilpailukykyyn. Perusväylänpidon ja yksityisteiden ylläpidon rahoitusta korottamalla ylläpidetään esimerkiksi metsäteollisuuden toimintaedellytysten säilymistä. Lentoliikenteen jatkuminen vaikuttaa olennaisesti Kainuun matkailusektoriin ja erityisesti kansainväliseen matkailuliikenteeseen. Lentoliikenteellä on keskeinen merkitys myös osana Kainuuseen suuntautuvaa työhön liittyvää matkustamista.  

Kunnanjohtaja Erno Heikkisen mukaan edunvalvontasuunnitelma on tärkeä asiakirja yhteistyöhön muiden sidosryhmien kanssa. Työtä on tehty Suomussalmen kunnassa jo aiemminkin laajasti, mutta tuore edunvalvontasuunnitelma tuo myös tätä työtä näkyväksi. Edunvalvonnan tavoitteena on varmistaa Suomussalmen kunnan etu, alueen elinvoiman kehittäminen ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Edunvalvonnalla tarkoitetaan vaikuttamista päätöksentekoon kohteissa, jotka eivät ole suoraan Suomussalmen kunnan päätäntävallassa. 

Kokonaisvastuu edunvalvonnasta on kunnanjohtajalla. Valmisteluvastuu on elinvoimajohtajalla, toimialajohtajilla ja muilla johtavilla viranhaltijoilla. Poliittiset päättäjät osallistuvat edunvalvontaan omien kanaviensa kautta. 

Edunvalvontasuunnitelma on kuntastrategian suuntaviivojen mukaan laadittu toimintasuunnitelma.

Kunnanhallituksen esityslista ja pöytäkirja sen tarkastamisen jälkeen löytyy täältä. Linkki avautuu Dynasty-tietopalveluun.  Edunvalvontasuunnitelma kokonaisuudessaan on pöytäkirjan liitteenä.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi