Ajankohtaista

Dec 19

Vanhus- ja vammaisneuvosto haastatteli ja evästi kunnanjohtajaa 

Suomussalmen kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto oli etukäteen valmistellut joukon kysymyksiä kunnanjohtaja Erno Heikkiselle, joka vieraili neuvoston kokouksessa 14.12.2022. Kysymykset koskivat muun muassa yksityisteiden kunnossapitoa, kunnan panostuksia vetovoimaisuuteen sekä asukkaiden kulttuuri-, liikunta- ja terveyttä tukeviin palveluihin, kirjastoauton mukana kulkevien palvelujen laajentamista sekä esteettömyyden edistämistä. Neuvosto halusi myös tietää, mitä kunta voi tai aikoo tehdä henkilökohtaisten avustajien saamiseksi etenkin syrjäkylille ja uusien taksinkuljettajien saamiseksi eläköityvien tilalle. Kysymyksiin liittyvissä keskusteluissa tuotiin monipuolisesti eri näkemyksiä aiheeseen, edustavathan vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenet useita tahoja.  

Moni vanhusten ja vammaisten asumista ja elämistä tukeva kunnan toimenpide ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan ne usein vaativat pitkän prosessin ja asiat etenevät usein pienin askelin. On tärkeää, että vanhus- ja vammaisneuvoston kaltaiset toimijat pitävät parannettavia asioita esillä, kunnanjohtaja kiitteli. 

Myös yksittäisillä aloitteilla ja yhteydenotoilla on merkitystä. Kunnanjohtaja Erno Heikkinen muistutti, että häneen ja muihin kunnan viranhaltijoihin voi aina ottaa yhteyttä muulloinkin kuin järjestetyissä tilaisuuksissa. 

Kunnanjohtaja sai työvoimapula- ja koulutusasioissa hyvää evästystä vietäväksi edelleen kunnan tekniselle ja elinvoimajohtajille sekä esteettömyyteen yleisesti ja konkreettisena kohteena Kumppanuustaloon liittyviä viestejä teknisille palveluille ja tilapalvelulle. 

Sivukylillä asuville kirjastoauto on kirjaston ohella tärkeä palveluntuottaja. Auton rooli korostuu vaaleissa, kun äänestysalueiden määrän väheneminen otetaan huomioon äänestysauton aikataulussa. Kirjastoauton mukana kulkevia kulttuuripalveluja ollaankin kehittämässä. Kianta-Opiston sivukylillä pidettävät kurssit eivät ole vain kädentaitoja, niillä on tärkeä sosiaalinen merkitys. Kurssien osallistujista merkittävä osa on yli 60-vuotiaita.  

Sivukylillä aktiivisten kylätoimijoiden ja kyläyhdistysten merkittävä rooli on tunnustettu kunnassa. Kunta tukee strategiansa mukaisesti aktiivisia yhdistyksiä, ja valtuusto on hyväksynyt yhdistyksille tärkeän siltarahoituksen periaatteet.  

Kunta mahdollistaa ikäihmisten ja vammaisten asumista ennen kaikkea kaavoituksella. Näin kunnanjohtaja Erno Heikkinen vastasi vanhus- ja vammaisneuvoston kysymykseen yhteisöllisen asumisen edistämisestä. Terveysaseman alueelle kaavoitetaan kerrostaloja, ja keskustan alueelle on vireillä muitakin kerrostaloasumisen kaavamuutoksia. Näihin voidaan yhdistää yhteisöllisen asumisen elementtejä. 

Kysymykseen kunnan panostamisesta ikäihmisten hyvinvointiin ja sairauksien ennalta ehkäisevään toimintaan kunnanjohtaja vastasi mainitsemalla valtuuston 12.12.2022 kokouksessaan hyväksymän hyvinvointisuunnitelman ensi vuodelle. Kunnan hyvinvointikoordinaattorina toimii liikuntasihteeri Hannastiina Piikivi, jonka työstä viidesosa on osoitettu hyvinvointityöhön. Hänen tukenaan on HYTE-toimikunta, jossa kunnan edustajien lisäksi on mukana mm. Soten ja jatkossa hyvinvointialueen edustus.  

Yksityisteiden tuki on kunnille vapaaehtoista, mutta harvaan asuttu Suomussalmen kunta satsaa yksityisteiden kunnossapitoon huomattavasti. Ensi vuodelle määräahoja on varattu ennätykselliset 600 000 euroa. Talvikunnossapidon kilpailutus on tulossa ensi vuoden alkupuolella, ja siitä yleisötilaisuus urakoitsijoille ja tiekuntien toimitsijoille jo tammikuun alkupuolella.  

Valtio puolestaan on vastikään päättänyt kasvattaa tukeaan yksityisteiden peruskorjauksiin. Kunnanjohtaja muistutti, että edunvalvonta ja yhteydenpito valtakunnan tason päättäjiin on hänen ja kunnanhallituksen keskeisiä tehtäviä, jotka kuitenkaan eivät näy arjessa kuntalaisille.

 

Artikkelikuvassa kunnanjohtaja Erno Heikkinen vasemmalla sekä vanhus- ja vammaisneuvoston jäseniä. Kuva: Tuula Leskinen.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi