Ajankohtaista

Suomussalmen kotiseutumuseo
Jul 07

Erilainen kesä kotiseutumuseolla

Eipä tullutkaan vapaata kesää museovastaava Kaisu Karvoselle ja museotyöntekijä Marja-Liisa Ojakankaalle, vaikka niin he vähän vielä keväällä arvelivat kun koronatilanne näytti pahalta. Sitten rajoituksia purettiin, ja Suomussalmen kotiseutumuseo pääsi avautumaan tavalliseen tapaan juhannuksen jälkeen. Vapaiden menettäminen ei kaksikkoa harmita, sillä molemmat tulevat töihin mielellään. Karvosella on menossa 22. ja Ojakankaalla 12. kesä.

”On ihana tulla tänne. Tämä on Suomen kaunein kesämökki”, Kaisu Karvonen hehkuttaa.

Marja-Liisa Ojakangas pitää erityisesti sunnuntaiaamuista, jolloin saa pyöräillä hiljaisen kylän läpi.

Jänikset ja muut eläimet

Aiempina vuosina museon alueella pesinyt orava, mutta nyt ei ole näkynyt yhtäkään oravaa. Jäniksiäkin on ollut vähän, mutta se ehkä johtuu siitä, ettei ryytimaalla tänä kesänä kasva salaattia.

Kanoja on ollut useampana vuonna, viimeksi pari vuotta sitten. Yleensä ne ovat saaneet tepastella päivät vapaina, mutta yöksi ne menivät niille tehtyyn suojaan navetan taakse.

Lampaista museo-oppailla on monta hauskaa juttua kerrottavanaan. Milloin ne ovat olleet karkuteillä ja milloin orvolle karitsalle on juotettu tuttipullosta äidinmaidonkorviketta.

Museolla on ollut kesälampaiden lisäksi mm. poroja ja vuohia. Yhdenkin kesän alussa tuotiin alueelle viisi kania, ja kesän lopussa kanien omistaja vei mukanaan 29 kania, koska ne ehtivät tehdä kaksi poikuetta kesän kuluessa.

Eläinten perään kysytään paljon, mutta enää niitä ei käytännön syistä pystytä ottamaan. Oppaiden ja muun väen määrä on vähentynyt ja museo on kiinni maanantaisin.

”Pitäisi käydä varta vasten kahdesti päivässä ruokkimassa eläimet”, Karvonen perustelee.

Ennen eläinten hyvinvoinnista vastasi eläintenhoitaja.

Myös museon aukioloaikaa on säästösyistä joku vuosi sitten jouduttu lyhentämään, ja museo avautuu kesäkuun alun sijaan juhannuksen jälkeen.

Tänä vuonna tapahtumat vähissä

Juhannusaaton juhla oli suosittu tapahtuma suomussalmelaisten keskuudessa, mutta se on lopetettu jo aiemmin. Kotiseutumuseolla tavallisina kesinä tapahtuu jatkuvasti jotakin, jota oppaat ideoivat tai muita juttuja.

”Täällä on vietetty häitä ja sukujuhlia”, Karvonen kertoo. Museolla ei muuten ole juoksevaa vettä eikä sähköjä.

Viime vuonna yö museossa -tapahtuma keräsi mukavasti väkeä illaksi nuotion ääreen kuuntelemaan musiikkia, Schroderuksen Eeron esitystä ja syömään lättyjä. Kukaan ei kuitenkaan jäänyt yöksi.

Karvonen esittelee lumipallonheiton maalitaulua. Museolla ei järjestetä tapahtumia talvella, mutta Karvonen on pakastanut talvella lumipalloja kesän kisailua varten. Lumipalloja ei tietenkään heitellä tänä vuonna, kuten ei järjestetä perinnepäivääkään. Eikä myöskään konsertteja tai seuroja, koska yleisölle ei löydy erillistuoleja riittävän etäisyyden turvaamiseksi.

Kansallispukujen ulkoilutuspäivänä 5.8. Karvonen ja Ojakangas odottavat museolle runsasta vierailijamäärää.

Museon avauduttua juhannuspyhien jälkeen näytti siltä, että kävijöitä olisi enemmän kuin viime vuonna, mutta nyt kävijämäärä on tasoittunut edellisvuosien tasolle, mutta sillä erotuksella, että kun aiemmin kävijöissä oli jopa 20 eri kansallisuutta, käy nyt vain suomalaisia.

Tapahtumista Kaisu Karvonen ja Marja-Liisa Ojakangas toteavat vielä, että joka vuosi ei kannata järjestää samaa, sillä ihmisten kiinnostus osallistua hiipuu nopeasti. Pieni tauko on usein paikallaan.

”Rosvopaisti-iltoja kysellään, vaikka edellisestä on kulunut jo jonkin aikaa. Monttu on tallella”, Karvonen huomauttaa.

Ehkä jo ensi kesänä?

 

Kotiseutumuseon nettisivut täällä.

Katso kotiseutumuseon esittelyvideo.

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi